Hejsan, här pröva jag min nya rakuugn. Den är lite annorlunda än den gamla jag hade byggt av ett oljefat. Den hade ett lock man lyfte av och plockade ut godset medan denna nya har en vinsch så man lyfter i princip upp hela ugnen utan bottenplattan och tar enkelt ut godset, det bästa är att man behåller mycket av värmen nu i tunnan. Tycker att rakubränningen gick väldigt mycket bättre med min nya ugn.
Raku
Raku är en keramisk tillverkningsmetod som utvecklades i Japan under 1500 talet av koreanen Chojiro. Då det var viktigt med teceremonier ville man utveckla en enkel metod som alla hade råd att använda. Det är en snabb brännprocess, man tar skröjat gods som glaserats och stoppar in i en gasol- eller vedeldadugn, de värms upp till ca 800-1000 grader.
När glasyren smält ut tar man godset och lägger det i sågspån. Den snabba nedkylningen gör att glasyren krackelerar och sågspånen gör att alla glasyrfria ytor blir sotade. Glasyren förändras beroende på om det tillförs mer eller mindre syre. Eftersom godset utsätts för stora och snabba temperaturväxlingar blir det därför poröst och med en sprucken klang. Rakubrännt gods används inte tillsammans med mat utan ses som ett konstföremål.
Raku betyder njutning och glädje och det får gärna se lite enkelt och slitet ut.
Hej, din rakutunna var smart, hur har du gjort med isolerig?
Hejsan, ja den är bra, byggd av Björn Nyström i Kålmoden. Den är klädd med eldfast isolering invändigt, sitter med kantaltråd genom som håller den på plats.
Ha en fin kväll
Jonna