Tänkte beskriva processen från en lerklump till ett färdigt föremål som är bränt och glaserat.
Jag använder oftast en vit/grå stengodslera med 0-0,2 mm chamotte. Chamotte är bränd och krossad lera som i min lera har storlek 0-0,2 mm.
Beroende på hur stor eller tjock leran är i ditt föremål du skapat tar det också olika tid för torkningen, man vill ha en jämn torkprocess . När leran är läderhård går det bra att rispa mönster eller glätta den. Det tar oftast ca 1-2 veckor att torka men är det stort och kanske ojämn tjocklek kan det ta längre tid. Man kan känna om den är tillräckligt torr genom att ta föremålet mot kinden och känns den kall är den inte torr. När den är torr så åker den in i ugnen för att skröjas i ca 950 grader.
När godset svalnat av putsa man föremålet och borsta bort allt överflödigt lerdamm innan det är dags för att glasera. Det kan vara ganska tungt att röra upp dessa glasyrbaljor och det måste vara ordentligt blandat och inga klumpa får finnas. Man kan använda händerna eller glasyrtänger när man doppar ner godset i glasyren (bra att använda handskar), sedan torkas glasyren av från botten och gärna lite upp på godset. Nu får det stå och torka igen innan man kan köra en glasyrugn upp till ca 1245 grader (denna temperatur varierar beroende på lertyp och glasyrer).
Är inte godset riktigt torrt innan det ställs in i ugnen är risken mycket stor att det spricker. När man packar en skröjugn kan man lägga alla föremålen på varandra och de kan stå ihop men det går inte med glasyrugnen där behövs det lite utrymme emellan.
Nu i dessa dyra eltider är man extra noga med att packa sin ugn, den körs inte halvfull, därför kan det också ta lite extra lång tid innan man får färdigt sina föremål.